wtorek, 14 października 2008

ODCINEK6 - BŁYSKAWICZNE USPOKOJENIE - BŁYSKAWICZNE RAGU

1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem
½ szklanki pokrojonego boczku
250 g mielonej jagnięciny
1 łyżka karmelizowanej cebuli
3 łyżki wina Marsala lub Sherry
3 łyżki soczewicy
3 łyżki stołowe wody
½ puszki posiekanych pomidorów
½ szklanki startego Cheddara

W garnku podgrzej olej i usmaż boczek. Dodaj mięso mielone.


Dodaj cebule, Marsalę, pomidory, soczewicę i wodę. Doprowadź do wrzenia.


Gotuj na małym ogniu ok. 20min, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posyp serem.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

środa, 1 października 2008

ODCINEK6 - BŁYSKAWICZNE USPOKOJENIE - ZUPA Z KLUSKAMI

Ok. 170 g japońskiego makaronu udon
3 szklanki bulionu warzywnego lub z kury
1 łyżeczka brązowego cukru
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
¾ szklanki kiełków fasoli
3 grzyby shiitake (same kapelusze)
2 główki małej chińskiej kapusty bok choy
3 małe dynie patisony

Ugotuj makaron według przepisu. Do garnka wlej bulion, cukier, anyż imbir i sos sojowy. Dodaj warzywa, powinny gotować się ok. 2 min.

Zupą zalej odcedzony makaron.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

ODCINEK5 - ZABAWA NA CAŁEGO - ROLADKI Z KRABA I AWOKADO

½ szklanki mięsa z kraba
1 łyżeczka majonezu
½ łyżeczki pasty wasabi
Kilka kropel oleju sezamowego
½ awokado
¼ szklanki posiekanej sałaty lodowej
Sok z cytryny
6 miękkich tortilli

Mięso wrzuć do miski, dodaj majonez, pastę wasabi i olej, dobrze wymieszaj.

Na tortilli ułóż pasek farszu, ok. 2cm od brzegu. Z awokado, łyżeczką, wyciągnij miąższ i ułóż go na mięsie. Posyp sałatą i spryskaj sokiem z cytryny. Ciasno zwiń tortille i ostrym nożem potnij na 3 części.

FRAGEMNT PROGRAMU NIGELLI: