poniedziałek, 5 stycznia 2009

ODCINEK10 - PRZYSMAKI PO PRACY - KRABY W SOSIE JAPOŃSKIM NA SAŁACIE

400g gotowanego mięsa kraba
op. rukwi (sałaty)

sos:
4 łyżki stołowe mirini (słodkie wino ryżowe)
2 łyżki stołowe octu ryżowego
2 łyżki stołowe wasabi
½ łyżeczki miałkiej soli lub łyżeczka soli morskiej
kilka kropli aromatyzowanego oleju sezamowego
1 świeża papryczka chilli
1 awokado
sok z ½ cytryny
pocięty szczypiorek


Składniki sosu wymieszaj w słoiczku. Większą częścią sosu polej mięso krabowe. Posiekaj papryczkę (nasiona usunąć), dodaj do mięsa z sosem. Wymieszaj. W misce wymieszaj sałatę z sokiem z cytryny i pozostałym sosem ze słoiczka. Porcję sałaty nałóż na talerze. Kawałki awokado, poukładaj na sałacie. Metalową foremką (małą) nałóż porcje mięsa krabowego. Ozdób szczypiorkiem.

Brak komentarzy: