niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK7 - SZYBKO,SZYBKO WOLNO - GULASZ Z JAGNIĘCINY OLIWY I KARMELIZOWANEJ CEBULI

1kg udźca jagnięcego (pokrojonego w sporą kostkę)
100g karmelizowanej cebuli
150g czarnych oliwek bez pestek
4 łyżki stołowe dużych kaparów
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kminu
1 główka czosnku, podzielona na ząbki (nie obrane)
1 butelka owocowego wina czerwonego
pestki owoc granatu (do przybrania)
posiekana kolendra (do przybrania)

Ustaw piekarnik na 150°C


Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w rondlu. Potem wstaw do piekarnika i piecz ok. 2 godziny. Przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Przed podaniem podgrzewaj w piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z kuskusem.

KUSKUS:

500g kaszy kuskus
łyżeczka grubej soli
½ łyżeczki mielonego imbiru
starta skórka z pomarańczy

Kaszę wymieszaj z solą i imbirem. Zalej wrzątkiem (ok. 5cm nad powierzchnię kaszy). Przykryj. Woda ma się wchłonąć. Zamieszaj widelcem. Wyłóż na półmisek, posyp skórką z pomarańczy.
Gulasz posyp pestkami granatu i posiekaną kolendrą.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pieczarka jednak z drugiej strony to grzyb bardzo wymagający, żeby wydobyć z niego smak, trzeba się natrudzić. A chodzi tu o trud intelektualny Buy Viagra gfhws gbjk.

Adrian Pawlak pisze...

Ostatnio przyrządziłem sobie ten gulasz i bardzo mi smakował. Wszystkie składniki dusiłem najpierw w specjalnym garnku z pokrywką, który ostatnio kupiłem na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Następnie wstawiłem naczynie z zawartością do piekarnika i zapiekłem. Garnek bez problemu może być używany w piekarniku. Wytrzymuje temperaturę do 180 stpni.