czwartek, 25 września 2008

ODCINEK4 - W BIEGU - UDKA KURCZAKA W MAŚLANCE

12 udek kurczaka
2 szklanki maślanki
¼ szklanki plus 2 łyżki stołowe oleju
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
1 łyżka stołowa mielonego pieprzu czarnego
1 ½ łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżka stołowa syropu klonowego

Ustaw piekarnik na ok. 220°C


W worku wymieszaj razem: maślankę, ¼ szklanki oleju, czosnek, pieprz, sól, kmin i syrop klonowy. Do worka włóż kurczaka. Potrząśnij workiem, aby cały kurczak pokrył się marynatą.

Odstaw kurczaka do lodówki na 30min – 2h, a najlepiej na całą noc.

Wyciągnij udka z worka i włóż do formy wyłożonej folią. Polej kurczaka pozostałymi 2 łyżkami oleju i piecz ok. 30 min.

6 komentarzy:

  1. na pewno trzeba bardziej przyprawić zalewę bo po upieczeniu w smaku było jakieś takie nijakie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam i potrawa była naprawde świetna.

    Mała wariację na jej temat znalazłam na: http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=12514 (ang.)
    Właściwie nic wielkiego i zaskakującego: dodano rozmaryn oraz przygotowano według przepisu całego kurczaka a nie tylko udka.

    Osobiście po przeczytaniu różnych komentarzy na różnych forum/blogach zauważyłam, że ludzie nie byli tak podekscytowani tym pomysłem Nigelli jak innymi. I wszyscy mówili - 'delikatny'. Rzeczywiscie - bardzo delikatny i bardzo intrygujący.

    Jeśli potrzymacie w zalewie mięso dlużej, np przez cała noc lub i nawet dwie (tak, tak!) o wiele lepiej przejdzie lekką cierpkościa maślanki. Naprawde coś wyjątkowego (przynajmniej dla mnie).
    A co do ilości soli lub syropu klonowego: po przygotowaniu marynaty po prostu ja spróbowałam, doprawiłam i topiłam nóżki oraz udka kurczaka (bez skóry) przez półtorej dnia.
    Ma wyjatkowy kolor po upieczeniu.

    Ten przepis na pewno powtórzę, gdyż mój mąż wykradł mi resztki z lodówki, które miałam na drugi dzień, a mój starszy syn (nastolatek!) wychwalił mnie szczerze :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie i mojej rodzince smakowało... szybko się przygotowuje i wykorzystuje te kurczaczki jako ciepły przysmak do zimnej płyty na imprezce a na grillu też wychodzą dobre...polecam!!!:-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak przepyszny, rodzina zachwycona, często wracam do tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez go uwielbiam:) trzymalam kurczaka w zalewie raz prawie 2 dni a raz 8 godzin i efekt byl taki sam wiec nie trzeba przygotowywac go duzo wczesniej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się na zrobieniem tej potrawy na małe 'przyjęcie' zastanawiam się tylko z czym najlepiej to podawać?
    Samą sałatkę czy może zrobić jeszcze pieczone ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń