
125g miękkiego masła
125g cukru (50g jasnego i 75g ciemnego cukru)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko (zimne)
150g mąki tortowej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki sody warzonej
2 opakowania groszków czekoladowych (ciemnych)
Ustaw piekarnik na 170°C
Zmiksuj masło z cukrem, dodaj wanilię i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Wbij jajko. Zmieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Wsyp suche składniki do czekolady. Zamieszaj. Wsyp groszki. Wymieszaj. Łyżką do lodów nakładać porcję ciasta na blachę. Piecz 18 minut.
Ciasto można mrozić (uformowane kulki).
dla mnie lepsze są bez kakaa, tylko z czekoladą.
OdpowiedzUsuńczy wiecie gdzie jest przepis na takie ciasto jak je sie upiecze to w sierodku jest takie lejace. Bo ja sobie jak byl program zapisalam ale zgubil mi sie przepis. Z gory dziekuje:)
OdpowiedzUsuńWiecie gdzie dostanę takie groszki? Mieszkam w Trójmieście, więc trochę sklepów tu mam, może jakieś namiary? Bomi, Alma??? Bo ja szukam i nigdzie nie mogę znaleźć :(
OdpowiedzUsuńw zwykłym sklepie, albo jakim supermarkiecie powinny byc :)
OdpowiedzUsuńczy w Polsce mozna dostac "sode warzona"? z gory dziekuje.
OdpowiedzUsuńJa dodałam zamiast groszków - M&M's czekoladowe. Ładnie wyglądają, tak... sympatycznie. ;) I pyszne są. Polecam!
OdpowiedzUsuńZuzanna: A soda warzona to chyba to samo, co sól jodowana. Na mojej, której użyłam (firmy EDO), był także dopisek: warzona. Więc myślę, że też będzie. Mnie wyszło, jak już wyżej zaznaczyłam. :)
OdpowiedzUsuńZrobie te ciasteczka. Dzieki za wszystkie przepisy, bardzo czesto tu zagladam!!
OdpowiedzUsuńGdzie można dostac takie ciemne groszki z czekolady??
OdpowiedzUsuńpyszne :D mój mąż zjadł połowę ciasta zanim włożyłam do piekarnika takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńKurcze czym zastępujecie ekstrakt waniliowy?
OdpowiedzUsuńmmm.. ciasteczka naprawdę pyszne..
OdpowiedzUsuńNie oriętujecie się ile ciasteczek wychodzi z tej porcji składników podanej w przepisie??:) mam ochotę zrobić te ciasteczka, ale chciałabym od razu mieć większą porcję(rodzinkę mam nie małą;))
OdpowiedzUsuńmasa jest pyszna. wyszło mi ich ok. 10 sztuk
OdpowiedzUsuńsoda warzona? to jakiś neologizm :-) w oryginale jest po prostu sól (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/intensechocolatecook_87336.shtml)
OdpowiedzUsuńcoś w rodzaju groszków czekoladowych znalazłem w "Piotrze i Pawle" - co prawda nazywają się "ziarenka kawowe mocca", ale są zrobione z ciemnej czekolady. producent - Dr Oetker.
OdpowiedzUsuńa nie można zamiast groszkow po prostu pokroić czekolady ? ja tak robie...
OdpowiedzUsuńSorry I'm gonna write in English because I'm still learning tis language, I can realize this is an exotic recipe, but I'd add a bit of Viagra samples because that's my favorite ingredient.
OdpowiedzUsuńBardzo często również bywam wielkim fanem wszystkiego co posiada czekoladę. Najbardziej bardzo lubię różnego rodzaju ciasta i desery. Jednym z ważniejszych sukcesem było zrobienie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo smakowało moim znajomym. Moim zdaniem uważam, iż podstawowy składnik czyli gorzka czekolada ma największy wpływ na efekt końcowy takiego ciasta.
OdpowiedzUsuń