niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK6 - BŁYSKAWICZNE USPOKOJENIE - CZEKOLADOWE CIASTECZKA

150g czekolady deserowej
125g miękkiego masła
125g cukru (50g jasnego i 75g ciemnego cukru)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko (zimne)
150g mąki tortowej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki sody warzonej
2 opakowania groszków czekoladowych (ciemnych)

Ustaw piekarnik na 170°C


Zmiksuj masło z cukrem, dodaj wanilię i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Wbij jajko. Zmieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Wsyp suche składniki do czekolady. Zamieszaj. Wsyp groszki. Wymieszaj. Łyżką do lodów nakładać porcję ciasta na blachę. Piecz 18 minut.

Ciasto można mrozić (uformowane kulki).

19 komentarzy:

  1. dla mnie lepsze są bez kakaa, tylko z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy wiecie gdzie jest przepis na takie ciasto jak je sie upiecze to w sierodku jest takie lejace. Bo ja sobie jak byl program zapisalam ale zgubil mi sie przepis. Z gory dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiecie gdzie dostanę takie groszki? Mieszkam w Trójmieście, więc trochę sklepów tu mam, może jakieś namiary? Bomi, Alma??? Bo ja szukam i nigdzie nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  4. w zwykłym sklepie, albo jakim supermarkiecie powinny byc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy w Polsce mozna dostac "sode warzona"? z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodałam zamiast groszków - M&M's czekoladowe. Ładnie wyglądają, tak... sympatycznie. ;) I pyszne są. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuzanna: A soda warzona to chyba to samo, co sól jodowana. Na mojej, której użyłam (firmy EDO), był także dopisek: warzona. Więc myślę, że też będzie. Mnie wyszło, jak już wyżej zaznaczyłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobie te ciasteczka. Dzieki za wszystkie przepisy, bardzo czesto tu zagladam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie można dostac takie ciemne groszki z czekolady??

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne :D mój mąż zjadł połowę ciasta zanim włożyłam do piekarnika takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze czym zastępujecie ekstrakt waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm.. ciasteczka naprawdę pyszne..

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie oriętujecie się ile ciasteczek wychodzi z tej porcji składników podanej w przepisie??:) mam ochotę zrobić te ciasteczka, ale chciałabym od razu mieć większą porcję(rodzinkę mam nie małą;))

    OdpowiedzUsuń
  14. masa jest pyszna. wyszło mi ich ok. 10 sztuk

    OdpowiedzUsuń
  15. soda warzona? to jakiś neologizm :-) w oryginale jest po prostu sól (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/intensechocolatecook_87336.shtml)

    OdpowiedzUsuń
  16. coś w rodzaju groszków czekoladowych znalazłem w "Piotrze i Pawle" - co prawda nazywają się "ziarenka kawowe mocca", ale są zrobione z ciemnej czekolady. producent - Dr Oetker.

    OdpowiedzUsuń
  17. a nie można zamiast groszkow po prostu pokroić czekolady ? ja tak robie...

    OdpowiedzUsuń
  18. Sorry I'm gonna write in English because I'm still learning tis language, I can realize this is an exotic recipe, but I'd add a bit of Viagra samples because that's my favorite ingredient.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo często również bywam wielkim fanem wszystkiego co posiada czekoladę. Najbardziej bardzo lubię różnego rodzaju ciasta i desery. Jednym z ważniejszych sukcesem było zrobienie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo smakowało moim znajomym. Moim zdaniem uważam, iż podstawowy składnik czyli gorzka czekolada ma największy wpływ na efekt końcowy takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń