niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK8 - ŚWIĄTECZNE SMAKOŁYKI - CZEKOLADOWE KRÓWKI Z PISTACJAMI

350g gorzkiej czekolady
puszka skondensowanego mleka (400g)
2 łyżki stołowe masła
150g obranych pistacji


Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

12 komentarzy:

  1. Oczywiście, że nie wyszło :( Mleko skondensowane które nabyłam było zbyt rzadkie i zamiast krówek zrobiła mi się gęsta czekolada do picia - ale jaka smaczna.
    Nie ma tego złego .................

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam 2 razy.
    I raz wyszło, a za drugim były problemy z odlepieniem od pergaminu. Bez względu na problemy efekt końcowy przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. wypatrzylam dzis ten przepis w książce Nigella Expresowo


    i chcialabym doprecyzowac przepis
    podany przez autorkę bloga:

    Nigella w przepisie podaje 30 gram masła

    pistacje mają byc niesolone (u nas bardzo drogie i niezwykle trudno dostępne)

    w przepisie jest jeszcze szczypta soli

    OdpowiedzUsuń
  4. ja kupiłam mleko niesłodzone i nie wyszło nastepnym razem kupie słodzone może wtedy wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. wyjdzie ze słodzonym tylko bo jest gęstsze - ja zrobiłam z solonymi i było ok : ) nie ma tyle tej soli by była wyczuwalna pod warstwa czekolady. : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. a gdzie mozna zakupic takie 'woreczki' na te cuda? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ochotę zrobić to jako świąteczny upominek dla najbliższych, tylko nie wiem czy to jest smaczne? Krówki mają konsystencje krówek czy czekoladek? Błagam, pomóżcie!!

    OdpowiedzUsuń
  9. chce zrobic krowki tylko z orzechami wloskimi i laskowymi czy moze wie ktos czy wyjdzie?prosze o pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce. Buy Viagra

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze są idealne i pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię co roku i są boskie !!

    OdpowiedzUsuń