⅓ szklanki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli
Mały ząbek czosnku, zgnieciony
Sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
Ok. 500g makaronu linguni
½ szklanki posiekanej pietruszki
2-3 łyżki stołowe świeżo startego Parmezanu
Świeżo zmielony, czarny pieprz
Potnij pieczarki i włóż do dużej miski z oliwą, solą, czosnkiem, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny.
Ugotuj i odcedź makaron. Szybko wrzuć go do miski z pieczarkami.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj pietruszkę, ser i pieprz (możesz też dodać odrobinę przegotowanej wody z makaronu), wymieszaj jeszcze raz.
FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:
mmmhhhmmm...zrobiłam to wczoraj - jak dla mnie niesamowita eksplozja smaku: połączenie cytryny z ziołami, czosnkiem i oliwą - zamykasz oczy i naprawdę jesteś na Morzem Śródziemnym...mocna rzecz - z pewnością nie raz jeszcze do tego wrócę ...
OdpowiedzUsuńDobrze zobaczyc sobie jak ONA to robi na:
OdpowiedzUsuńhttp://www.youtube.com/watch?v=KQZ0kdQTUEM
faktycznie niesamowita eksplozja smaku, można również dać makaron cienkie rurki. Jedząc przypomnieć można wakacje we Włoszech.
OdpowiedzUsuńJa jestem zachwycona tym daniem, szybkie danie i zarówno pyszne...smak kuchni włoskiej polecam to danko :)
OdpowiedzUsuńSuper naprawdę cała rodzina zajadała się tym boskim daniem. polecam
OdpowiedzUsuńTe pieczarki mają być surowe?
OdpowiedzUsuńPrzyszłości zrobiłam to przed chwila . Polecam
OdpowiedzUsuń