puszka skondensowanego mleka (400g)
2 łyżki stołowe masła
150g obranych pistacji
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce.
FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:
13 komentarzy:
Oczywiście, że nie wyszło :( Mleko skondensowane które nabyłam było zbyt rzadkie i zamiast krówek zrobiła mi się gęsta czekolada do picia - ale jaka smaczna.
Nie ma tego złego .................
Ja robiłam 2 razy.
I raz wyszło, a za drugim były problemy z odlepieniem od pergaminu. Bez względu na problemy efekt końcowy przepyszny.
wypatrzylam dzis ten przepis w książce Nigella Expresowo
i chcialabym doprecyzowac przepis
podany przez autorkę bloga:
Nigella w przepisie podaje 30 gram masła
pistacje mają byc niesolone (u nas bardzo drogie i niezwykle trudno dostępne)
w przepisie jest jeszcze szczypta soli
ja kupiłam mleko niesłodzone i nie wyszło nastepnym razem kupie słodzone może wtedy wyjdzie
wyjdzie ze słodzonym tylko bo jest gęstsze - ja zrobiłam z solonymi i było ok : ) nie ma tyle tej soli by była wyczuwalna pod warstwa czekolady. : )
a gdzie mozna zakupic takie 'woreczki' na te cuda? :)
Mam ochotę zrobić to jako świąteczny upominek dla najbliższych, tylko nie wiem czy to jest smaczne? Krówki mają konsystencje krówek czy czekoladek? Błagam, pomóżcie!!
chce zrobic krowki tylko z orzechami wloskimi i laskowymi czy moze wie ktos czy wyjdzie?prosze o pomoc:)
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce. Buy Viagra
Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.
Zawsze są idealne i pyszne !!
Robię co roku i są boskie !!
Prześlij komentarz