wtorek, 23 września 2008

ODCINEK3 - HEJ PRESTO - KURCZAK PO MYŚLIWSKU

1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem
½ szklanki pancetty pokrojonej w kostkę (włoski boczek)
6 dymek, drobno posiekanych
1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
500g udek kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone na 4 części
½ łyżeczki soli selerowej
½ szklanki białego wina
1 puszka posiekanych pomidorów
2 liście laurowe
½ łyżeczki cukru
1 puszka białej fasoli (opcjonalnie)

Rozgrzej olej na patelni, wrzuć boczek, dymki i rozmaryn. Smaż kilka minut.

Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i posyp solą.

Wlej wino i doprowadź danie do wrzenia, potem dodaj pomidory, liści laurowe i cukier. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 20min.

Odcedź fasolę, wrzuć do garnka i podawaj.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

2 komentarze:

Anna pisze...

Pycha ale zdecdowanie lepsze bez fasoli!

Ewa Rytel pisze...

Zrobiłam i wyszedł super, polecam, choć również zrobiłam bez fasoli.