niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK6 - BŁYSKAWICZNE USPOKOJENIE - TOSTY NA SŁODKO

1 kromka chleba pszennego (czerstwego)
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150g truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok z ½ cytryny
łyżka masła + odrobina oliwy
25g cukru

Kromkę chleba przekrój w poprzek. Jajko, mleko i wanilię roztrzep. Chleb namocz z obu stron. Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masło rozgrzej z oliwą. Smaż chleb z obu stron na rumiano. Obtocz w cukrze. Podawaj z musem truskawkowym.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:
TOSTY NA SŁODKO

5 komentarzy:

natka79 pisze...

bardzo smaczne :-)

Anonimowy pisze...

potwierdzam te tosty są bardzo smaczne :) głównie przez ten aromat waniliowy
z dżemem jagodowym pycha :)

Marlena pisze...

Czym zastąpić ekstrakt z wanilii?

Unknown pisze...

ja zastapiłam ekstrakt z wanili cynamonem POLECAM !!!

Anna Grzelak pisze...

Uwielbia tosty na słodko i z pewnością wypróbuję Twój przepis. Często jadam je z dżemem na śniadanie. Ostatnio nawet kupiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, dzięki któremu mogę błyskawicznie przygotować tosty. Uważam, że taki posiłek jest idealny na początek każdego dnia.