środa, 24 września 2008

ODCINEK3 - HEJ PRESTO - KOTLETY JAGNIĘCE Z CHILI I CZARNYMI OLIWKAMI

6 kotletów jagnięcych (z żeberkami)
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek + 2 łyżki stołowe do smażenia
3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 łyżeczka płatków Chili
1 łyżeczka suszonego oregano
Sok i skórka z 1 małej cytryny
½ łyżeczki soli
15 czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych
1 długa papryczki Chili, bez nasion, posiekane (opcjonalnie)


Roztłucz kotlety wałkiem do ciasta. I włóż do worka z 4 łyżkami stołowymi oliwy, czosnkiem, Chili, oregano, cytryną (skórką i sokiem), solą i oliwkami. Odstaw marynatę na 20 min, w temperaturze pokojowej.

Podgrzej 2 łyżki stołowe oliwy na patelni, kotlety smaż na dużym ogniu, po kilka minut z każdej strony.

Zmniejsz ogień i na patelnię wlej marynatę. Dodaj ok. 2 łyżki stołowe wody.

Gotuj ok. 5 min, trochę dłużej, jeśli lubisz dobrze wysmażone mięso (czas zależy też od grubości kotleta).

Ułóż kotlety na talerzu, polej płynem z patelni i posyp posiekaną chili.

Brak komentarzy: