niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK7 - SZYBKO,SZYBKO WOLNO - GULASZ Z JAGNIĘCINY OLIWY I KARMELIZOWANEJ CEBULI

1kg udźca jagnięcego (pokrojonego w sporą kostkę)
100g karmelizowanej cebuli
150g czarnych oliwek bez pestek
4 łyżki stołowe dużych kaparów
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kminu
1 główka czosnku, podzielona na ząbki (nie obrane)
1 butelka owocowego wina czerwonego
pestki owoc granatu (do przybrania)
posiekana kolendra (do przybrania)

Ustaw piekarnik na 150°C


Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w rondlu. Potem wstaw do piekarnika i piecz ok. 2 godziny. Przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Przed podaniem podgrzewaj w piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z kuskusem.

KUSKUS:

500g kaszy kuskus
łyżeczka grubej soli
½ łyżeczki mielonego imbiru
starta skórka z pomarańczy

Kaszę wymieszaj z solą i imbirem. Zalej wrzątkiem (ok. 5cm nad powierzchnię kaszy). Przykryj. Woda ma się wchłonąć. Zamieszaj widelcem. Wyłóż na półmisek, posyp skórką z pomarańczy.
Gulasz posyp pestkami granatu i posiekaną kolendrą.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

1 komentarz:

Dakuro pisze...

Pieczarka jednak z drugiej strony to grzyb bardzo wymagający, żeby wydobyć z niego smak, trzeba się natrudzić. A chodzi tu o trud intelektualny Buy Viagra gfhws gbjk.