poniedziałek, 22 września 2008

ODCINEK2 - EKSPRESOWY PORANEK - FRITTATA PARTY

Omlet:

2 jajka
½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia
Dodatki do wyboru

Dodatki:

Do omletu serowego:
¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)

Do omletu chili:
1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kolendry

Do „zielonego” omletu:
½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane
1 posiekana cebula dymka

Do omletu z szynką:
½ szklanki posikanej szynki


Ubij jajka z wybranymi dodatkami.

Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka minut.

Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być „prawie” gotowa, lekko ciągnąca.

Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.

2 komentarze:

Katarzyna pisze...

Urozmaiciłam przepis dodając troszkę mąki i tyleż samo mleka (wszystko na oko)
Wszystko posypane przyprawami i koperkiem suszonym usmażone na małej patelni.
Na gotowy omlet rozsypałam zielone oliwki.
Pyszne i sycące!

SABINA pisze...

Ja we Włoszech jadałam frittatę z cukinia i kolorowymi paseczkami papryki-pięknie wygląda i pysznie smakuje. W wersji "zimowej" dodajemy plastry ugotowanego ziemniaka-frittata farmerska :))