poniedziałek, 22 września 2008

ODCINEK1 - ŁATWO KAŻDEGO DNIA - PUDDING KARMELOWY Z CROISSANTAMI

2 czerstwe croissanty (rogaliki)
½ szklanki cukru
2 łyżki stołowe wody
½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżki stołowe Burbonu
½ szklanki mleka
2 ubite jajka

Ustaw piekarnik na ok. 180°C

Porozrywaj rogaliki i wrzuć do małego naczynia do zapiekania.

Do rondla wsyp cukier i wlej wodę, mieszaj wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotuj ok. 3-5 min., aż karmel nabierze ciemno bursztynowego koloru.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, Burbon i mleko. Wmieszaj. Ciągle mieszając dodaj ubite jajka. Miksturą polej rogale i odstaw na 10 min.

Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

3 komentarze:

madzland pisze...

do ilu stopni mam rozgrzac piekarnik?

karolcia pisze...

masz może przepis na cukiereczki puddini i pudding bożonarodzeniowy ? byłabym bardzo wdzięczna za umieszczenie:)

Agnieszka pisze...

Wszyscy u mnie w domu uwielbiaja ten deser a ja robie go robic bo naprawde jest ekspresowy:)) polecam