niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK8 - ŚWIĄTECZNE SMAKOŁYKI - CZEKOLADOWE KRÓWKI Z PISTACJAMI

350g gorzkiej czekolady
puszka skondensowanego mleka (400g)
2 łyżki stołowe masła
150g obranych pistacji


Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

11 komentarzy:

urbus100 pisze...

Oczywiście, że nie wyszło :( Mleko skondensowane które nabyłam było zbyt rzadkie i zamiast krówek zrobiła mi się gęsta czekolada do picia - ale jaka smaczna.
Nie ma tego złego .................

kumek pisze...

Ja robiłam 2 razy.
I raz wyszło, a za drugim były problemy z odlepieniem od pergaminu. Bez względu na problemy efekt końcowy przepyszny.

Nina pisze...

wypatrzylam dzis ten przepis w książce Nigella Expresowo


i chcialabym doprecyzowac przepis
podany przez autorkę bloga:

Nigella w przepisie podaje 30 gram masła

pistacje mają byc niesolone (u nas bardzo drogie i niezwykle trudno dostępne)

w przepisie jest jeszcze szczypta soli

beti pisze...

ja kupiłam mleko niesłodzone i nie wyszło nastepnym razem kupie słodzone może wtedy wyjdzie

aliswro pisze...

wyjdzie ze słodzonym tylko bo jest gęstsze - ja zrobiłam z solonymi i było ok : ) nie ma tyle tej soli by była wyczuwalna pod warstwa czekolady. : )

Małgorzata pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Małgorzata pisze...

a gdzie mozna zakupic takie 'woreczki' na te cuda? :)

karollaa pisze...

Mam ochotę zrobić to jako świąteczny upominek dla najbliższych, tylko nie wiem czy to jest smaczne? Krówki mają konsystencje krówek czy czekoladek? Błagam, pomóżcie!!

justabella pisze...

chce zrobic krowki tylko z orzechami wloskimi i laskowymi czy moze wie ktos czy wyjdzie?prosze o pomoc:)

eddie-pascale23 pisze...

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce. Buy Viagra

Monih pisze...

Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.