niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK8 - ŚWIĄTECZNE SMAKOŁYKI - ŚWIĄTECZNY PLACEK NA CIEPŁO

150 g mąki
100 g jasnego cukru melasowego + 100g do posypania po wierzchu
1 łyżeczka mielonego imbiru + łyżeczka do posypania
1 łyżeczka przyprawy do piernika + łyżeczka do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka pełnotłustego
60 ml oleju roślinnego
1 jajko
masło do wysmarowania formy
100ml wrzątku
6 łyżeczek masła
375 ml śmietany kremówki
Ajerkoniak (opcjonalnie)

Ustaw piekarnik na 220°C

Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko wymieszaj na jednolitą masę. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem niewielkiej formy. Posyp po wierzchu cukrem, łyżeczką mielonego imbiru i łyżeczką przyprawy do piernika. Zalej wrzątkiem. Piecz 30 min. Odstaw na 10 minut.
Ubij śmietanę na lekki krem. Połowę odłóż (dla dzieci) do reszty dodaj ajerkoniak. Zamieszaj.
Można również podawać z lodami.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

2 komentarze:

Paula pisze...

niestety link do filmu jest nieaktualny-film został usunięty.. ale tu jest dostępny:
http://www.youtube.com/watch?v=vOJDEuyIp4c&feature=player_embedded#
:)

w wolnym czasie wypróbuję przepis :) pozdrawiam.

Anita pisze...

Nigella zalewa ciasto 500ml wrzątku- 2 szklankami! (a nie 100ml)i jest wtedy więcej tego pysznego imbirowego sosu:)
A te 6 łyż masła, tak gwoli ścisłości;) należy położyć na wierzch ciasta, po obsypaniu go cukrem i przyprawami (ja zrobiłam bez masła i też wyszło super)
Polecam!