
1 szklanka śmietany kremówki
2 białko z jajka
¼ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
Listki świeżej mięty do ozdoby (opcjonalnie)
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw miskę by czekolada lekko przestygła.
Mikserem ubij śmietanę, białko i ekstrakt, na lekki krem. Do miski wlej czekoladę, delikatnie wszystko wymieszaj.
Rozdziel krem do kieliszków lub szklanek, o pojemności ok. 60ml.
Włóż deser do lodówki, lub na 10-15 min do zamrażarki przed samym podaniem. Udekoruj każdy kieliszek listkiem mięty.
FRAGEMNT PROGRAMU NIGELLI:
11 komentarzy:
Deser pyszny, robiłam też bez ekstraktu z mięty i tez wyszedł dobrze. Najlepiej zrobić go wieczorem i na noc wstawić do lodówki, przez noc zesztywnieje i będzie wspaniały :) Latwy w wykonaniu, ja mam 14 lat i zawsze mi się udaje. Jest bardzo efektowny i wykwintny, polecam :)
ile porcji wychodzi z tego przepisu?
wychodzi gdzies tak 8 kieliszków 55 ml.
ja zrobiłam z ekstraktem wanilii pycha.!!!!!!
naprawde polecam:)!
Co to znaczy rozpuścić w kąpieli wodnej??
rozpuścić czekoladę w miseczce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą
A białka ubijać razem ze śmietaną czy osobno i połączyć?:)
Ubijać oddzielnie. Zrobiłam razem i nie wyszło :(
Tzn., było bardzo smaczne, ale miało konsystencję trochę gęstszą od mleka sojowego, nie musu.
A mi nie rozpuściła się biała czekolada wyszły jakieś grudy suche, nie wiem co się stało może zła czekolada a po połączeniu wszystkiego podeszło wodą. Nie polecam coś nie tak z tym przepisem
przepis jest genialny świetnie smakuje w połączeniu z Brownie. Używam czekolady Alpen Gold bo najlepiej się rozpuszcza, Wteż jest niezły. Nie polecam Milki, bo bardzo dziwnie się zachowuje po rozpuszczeniu
Mus wygląda obłędnie :). Sama jestem wielką fanką czekolady i ciągle próbuję nowych przepisów na ten smakołyk. Od siebie mogę polecić mus czekoladowy z karmelowej czekolady wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Robiłam go ostatnio i powiem szczerze, że jest to jeden z lepszych deserów czekoladowych jakie miałam okazję próbować.
Prześlij komentarz