piątek, 26 września 2008

ODCINEK5 - ZABAWA NA CAŁEGO - MIĘTOWY MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

255 g białej czekolady, połamanej a małe kawałki
1 szklanka śmietany kremówki
2 białko z jajka
¼ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
Listki świeżej mięty do ozdoby (opcjonalnie)

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw miskę by czekolada lekko przestygła.

Mikserem ubij śmietanę, białko i ekstrakt, na lekki krem. Do miski wlej czekoladę, delikatnie wszystko wymieszaj.

Rozdziel krem do kieliszków lub szklanek, o pojemności ok. 60ml.

Włóż deser do lodówki, lub na 10-15 min do zamrażarki przed samym podaniem. Udekoruj każdy kieliszek listkiem mięty.

FRAGEMNT PROGRAMU NIGELLI:

10 komentarzy:

sonia pisze...

Deser pyszny, robiłam też bez ekstraktu z mięty i tez wyszedł dobrze. Najlepiej zrobić go wieczorem i na noc wstawić do lodówki, przez noc zesztywnieje i będzie wspaniały :) Latwy w wykonaniu, ja mam 14 lat i zawsze mi się udaje. Jest bardzo efektowny i wykwintny, polecam :)

Nina pisze...

ile porcji wychodzi z tego przepisu?

Klara pisze...

wychodzi gdzies tak 8 kieliszków 55 ml.
ja zrobiłam z ekstraktem wanilii pycha.!!!!!!
naprawde polecam:)!

miki pisze...

Co to znaczy rozpuścić w kąpieli wodnej??

miki pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
AdamK pisze...

rozpuścić czekoladę w miseczce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą

Elwira pisze...

A białka ubijać razem ze śmietaną czy osobno i połączyć?:)

Mackenzie pisze...

Ubijać oddzielnie. Zrobiłam razem i nie wyszło :(
Tzn., było bardzo smaczne, ale miało konsystencję trochę gęstszą od mleka sojowego, nie musu.

Ewa pisze...

A mi nie rozpuściła się biała czekolada wyszły jakieś grudy suche, nie wiem co się stało może zła czekolada a po połączeniu wszystkiego podeszło wodą. Nie polecam coś nie tak z tym przepisem

Edek pisze...

przepis jest genialny świetnie smakuje w połączeniu z Brownie. Używam czekolady Alpen Gold bo najlepiej się rozpuszcza, Wteż jest niezły. Nie polecam Milki, bo bardzo dziwnie się zachowuje po rozpuszczeniu