środa, 1 października 2008

ODCINEK6 - BŁYSKAWICZNE USPOKOJENIE - ZUPA Z KLUSKAMI

Ok. 170 g japońskiego makaronu udon
3 szklanki bulionu warzywnego lub z kury
1 łyżeczka brązowego cukru
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
¾ szklanki kiełków fasoli
3 grzyby shiitake (same kapelusze)
2 główki małej chińskiej kapusty bok choy
3 małe dynie patisony

Ugotuj makaron według przepisu. Do garnka wlej bulion, cukier, anyż imbir i sos sojowy. Dodaj warzywa, powinny gotować się ok. 2 min.

Zupą zalej odcedzony makaron.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

1 komentarz:

Minciunia pisze...

W orginalnej wersji z TVN style, Nigella nie gotuje osobno makaronu i daje "odrobine" sosu sojowego, ja zrobiłam wg przepisu z bloga i sosu jest za duzo, zupa robi sie sojowa... W filmie Nigella mówi jakie składniki czym można zastąpić. Fajnie by było na blogu też zamieszczać takie informacje gdyż wiele składników jest ciężko kupić w PL. Np. chińską kapustę "bok choy" można zastąpić naszą kapustą pekińską.
Poza tym blog jest super... :)