niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK7 - SZYBKO,SZYBKO WOLNO - KLONOWY KURCZAK I ŻEBERKA

12 udek kurczaka (z kością i skórą)
12 żeberek wieprzowych

Marynata:

4 łyżki stołowe syropu klonowego
2 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
6 ząbków czosnku (nie obranych)
250ml soku jabłkowego


Ustaw piekarnik na 200°C

Zamarynuj mięso i wstaw na noc do lodówki. Wyłóż na dużą blachę, razem z marynatą. Piecz ok. 1h i 15min.
Na metalowe szpatułki nadziej duże ziemniaki. Włóż do piekarnika na kratkę (nie blachę), na dolna półkę, a kurczaka z żeberkami na górną.

Sos do ziemniaków:

duże opakowanie kwaśnej śmietany
½ łyżeczki ziarnistej musztardy
łyżeczka soli grubo ziarnistej lub ½ łyżeczki miałkiej soli
spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
5 łyżek stołowych siekanego szczypiorku + odrobina do dekoracji


Składniki sosu wymieszaj, posyp szczypiorkiem.

Upieczone mięso podawaj z upieczonymi ziemniakami i sosem oraz marynowaną czerwoną kapustą.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

5 komentarzy:

zasiaa pisze...

Witam
Polecam to danie wszystkim zabieganym którzy cenią sobie nowe pomysły na posiłek dla swoich gości. Mięso jest z delikatnym słodkim posmakiem pychota. Ja zrobiłam małe odstępstwo od przepisu i piekłam wszystko w rękawie foliowym. Dzięki temu mięso było miękki i soczyste. Zachęcam do spróbowania tego przepisu.

Michał pisze...

wydaje mi się, ze w tym zestawie do marynowania była jeszcze żurawina do mięsa (syrop, żurawina i sos sojowy w równych częściach) ale może to inny przepis, też piekłam w rękawie i żeberka wyszły bombowe
madras@post.pl

Karolina pisze...

Pycha po prostu pycha, u mnie nikt nie odszedł od stołu do póki wszystko nie zostało zjedzone ;) Na początku podchodziłam do tego sceptycznie bo jest tam anyż ale danie jest godne polecenia! Przepis zapamiętany ;)

Testy pisze...

To prawdziwa uczta. Polecam żeberka i kurczaka w syropie klonowym z puree z białej fasolki. Wszystko razem smakuje wybornie. Przetestowałam ten jak i wiele innych przepisów Nigelli na moim blogu:
http://testykulinarne.pl
Zapraszam wszystkich serdecznie!

Dakuro pisze...

Zamarynuj mięso i wstaw na noc do lodówki. Wyłóż na dużą blachę, razem z marynatą. Piecz ok. 1h i 15min.
Na metalowe szpatułki nadziej duże ziemniaki. Włóż do piekarnika na kratkę (Buy Viagra online), na dolna półkę, a kurczaka z żeberkami na górną.