poniedziałek, 5 stycznia 2009

ODCINEK9 - RATUNKO SPIŻARNIO! - MIODOWO-MUSZTARDOWY DRESSING DO SAŁATEK

2 łyżki stołowe musztardy Dijon
1 łyżka stołowa płynnego miodu
2 ½ łyżki stołowe soku z cytryny
½ łyżeczki grubej soli lub ¼ łyżeczki miałkiej soli
125ml oleju z pestek winogron

Wymieszaj w słoiczku. Sosem polej mix sałat.

2 komentarze:

Anna pisze...

Świetny przepis, sos z miodem smakuje super. Przyrządzany w słoiku tak jak to robi Nigella oszczedza czas i zawsze jest pewność że nic się nie zważy.

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, ohyda!
Nie wiedziałam, że musztarda Dijon jest tak ostra i ma taki intensywny smak.
Spróbuję jeszcze raz z inną musztardą.
Zastanawia mnie jeszcze jedno, mam tą książkę i tam jest mowa o limonce a nie cytrynie i oleju rzepakowym, a nie z pestek winogron, pomijając, że porcja jest dwa razy większa. Z filmu pamiętam cytrynę, jaki olej był użyty tego nie pamiętam, ale skąd te rozbieżności? Ktoś źle przetłumaczył? Na szczęście zrobiłam 125ml, tak czy inaczej dressing wylądował w koszu.