poniedziałek, 5 stycznia 2009

ODCINEK9 - RATUNKO SPIŻARNIO! - GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot)

CIASTO:

125g mąki pszennej
125g cukru (może być cukier puder)
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
150g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ustaw piekarnik na 220°C


Gruszki odsącz z zalewy. Ułóż w formie do zapiekania (wypukłą stroną do góry). Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok. 25-30 min., odstaw na 5-10 min. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

7 komentarzy:

ZUZA09 pisze...

Czy gruszki można podawac także na zimno np. po 2 godzinach od upieczenia?

Zuzanna pisze...

owszem, mozna podawac je na zimno (lub po prostu podgrzac, np.w mikrofalowce.
pyszne!

Wiktoria pisze...

ja zawsze używam świeżych gruszek zamiast tych z kompotu, a i tak smakuje wyśmienicie ( :

Alex pisze...

Ja osobiście podaję na zimno i z tego co oglądałam program, nie ma tam żadnego sosu czekoladowego. Góra ciasta jest spieczona, a środek niemalże jak sos, gdyż gruszki puszczają soki.

Katarzyna pisze...

Deser niebo w gębie! Robiłam z cukrem pudrem i wyszedł strasznie słodki więc lepiej robić z cukrem zwykłym. Dobrze jest też odsączyć gruszki z nadmiaru soku wtedy ciasto wyjdzie bardziej zwięzłe. Jeśli chodzi o czas pieczenia to przedłużyłam go o jakieś 10 min. Pychota! Polecam

Piotr pisze...

Czy to naczynie do zapiekania należy wysmarowac przed nałożeniem gruszek maslem albo jakimś innym tłuszczem?

Czm miksujecie wszytskie składniki? Da radę ręcznie łyżką/ trzepaczką?

Dakuro pisze...

Ja osobiście podaję na zimno i z tego co oglądałam program, generic viagra nie ma tam żadnego sosu czekoladowego.