niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK8 - ŚWIĄTECZNE SMAKOŁYKI - ZAPIEKANA DYNIA Z PEKANAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

2kg dyni (lub innego warzywa z rodziny dyniowatej)
3 łyżki oliwy, ½ łyżeczki suszonego tymianku
125g sera pleśniowego (np. Roquefort)
100g orzechów pekan

Ustaw piekarnik na 220°C

Dynię ze skórką pokrój na 2,5cm- ową kostkę. Wyłóż na blachę, polej oliwą i posyp tymiankiem.
Piecz 30 minut. Po upieczeniu, wyłożyć na półmisek, posyp pokruszonym serem i orzechami.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

1 komentarz:

Aleksandra pisze...

ponieważ ciężko teraz o dynię ja zrobiłam zapiekankę z cukienią. można też wzbogacić innymi warzywami czyli papryką, cebulą ewentualnie pieczarkami. generalnie wszystko jedno co jest w środku. cały sekret polega na orzechach i serze pleśniowym. Ale że rocquefort i orzechy pekanowe są okroooopnie drogie, można zastąpić tańszym serem i dowolnym rodzajem orzechów - ja robiłam ze słonecznikiem i z włoskimi. Serem (a także odrobiną żółtego) posypałam natomiast w połowie pieczenia. Roztopiony pleśniowy tworzy super sosik :) pycha