½ szklanki pancetty pokrojonej w kostkę (włoski boczek)
6 dymek, drobno posiekanych
1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
500g udek kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone na 4 części
½ łyżeczki soli selerowej
½ szklanki białego wina
1 puszka posiekanych pomidorów
2 liście laurowe
½ łyżeczki cukru
1 puszka białej fasoli (opcjonalnie)
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć boczek, dymki i rozmaryn. Smaż kilka minut.
Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i posyp solą.
Wlej wino i doprowadź danie do wrzenia, potem dodaj pomidory, liści laurowe i cukier. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 20min.
Odcedź fasolę, wrzuć do garnka i podawaj.
FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:
2 komentarze:
Pycha ale zdecdowanie lepsze bez fasoli!
Zrobiłam i wyszedł super, polecam, choć również zrobiłam bez fasoli.
Prześlij komentarz