4 szklanki mąki
3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka stołowa roztopionego masła
Wymieszaj suche składniki. Możesz przechowywać je w słoiku na później.
Na każdą szklankę suchej mieszanki, dodaj 1 jako, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę stołową roztopionego masła. Lekko wymieszaj.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.
Na patelnię wlej 1,5 - 2 łyżki stołowe mikstury. Kiedy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzuć go na drugą stronę, aż nabierze złoto brązowego koloru. Po ok. 1 min z każdej stron powinno wystarczyć.
Polewa jagodowa:
½ szklanki syropu klonowego
1 ½ szklanki jagód
Do rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.
Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.
½ szklanki syropu klonowego
1 ½ szklanki jagód
Do rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.
Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.
18 komentarzy:
Boskie, z jakimikolwiek konfiturami.
2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru
w przepisie jest tak napisane, ale czego 2 łyzki stołowe???
Pyszne! Mięciutkie, delikatne :) Z dżemem wiśniowym - rewelacja!
niebo w gębie. pulchniutkie placuszki, palce lizać, świetne na śniadanie dla dzieciaków!!!
nie wiem czy dobrze mysle,bo skoro na kazda szklanke suchej mieszanki ma byc 1 szklanka melke, 1 jajo,..itp to skoro sa 4 szklanki maki to wszystko x4?4 jajka to troche duzoo ;/ help
2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru
Mógłby ktoś napisać Czego 2 Łyżki ?;/...
Ktoś bardzo źle tłumaczy albo przepisuje te przepisy.. Na szczęście mam tą książkę i często korzystam z przepisu więc uzupełniam :)
600 g mąki = 4 szklanki
3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe sody oczyszczonej (można dać mniej spokojnie... soda nie jest za zdrowa)
1 łyżeczka soli
40 gram CUKRU WANILIOWEGO albo caster sugar (to jest zwykły cukier ale taki bardzo drobniutki jak pył, u nas chyba go nie ma - daję waniliowy) - nie wiem czy to faktycznie jest 2 łyżki stołowe i 2 łyżeczki, ale na oko tak.
Generalnie cały urok tego przepisu polega na tym że wszystkie suche składniki wymieszane ze sobą można trzymać gdzieś w pojemniku (jest tego 4 szklanki i trochę) i za każdym razem kiedy najdzie nas ochota na naleśniki, nabieramy z pojemnika szklankę tej "mąki" i miksujemy ją z 1 jajkiem, szklanką mleka i łyżką roztopionego masła. To jest porcja dla dwóch osób, 15-20 małych placuszków. Jeśli chcemy zrobić więcej - bierzemy więcej szklanek mieszanki, jajek, mleka, itd.
Smacznego :)
PS: podana przez Nigellę ilość syropu jagodowego i jagód (z borówkami też można) też jest jak dla pułku wojska :) Na porcję naleśników dla 2 osób biorę 1/4 szklanki syropu albo nawet mniej i zawsze zostaje za dużo...
Cukru waniLInowego ;)
A czy patelnia powinna byc sucha czy natłuszczona olejem? Dziękuje z góry za odpowiedź :)
Oglądałam ostatnio program o tych plackach:
magdalena - patelnia ma być sucha, w mieszance masz już roztopione masło.
"caster sugar (to jest zwykły cukier ale taki bardzo drobniutki jak pył, u nas chyba go nie ma"
cukier puder
Potrzebuje przepis na taki gulasz z kurczaka w kikilce przykryty ciastem francuskim i zapiekany. Ogladalam ostatnio w tv i mam niesamowita ochotke. Jezeli ktos ma to bardzo prosze:)
Hm, w książce jest 400 gram cukru... Aż przyszłam zobaczyć tutaj jeszcze raz, bo zgłupiałam. I ile mam teraz dodać, hę?
W książce faktycznie jest 400 g cukru. Zwykle robiłam te placki z przepisu na tej stronie, ostatnio jednak skorzystałam z książki, którą miałam pod ręką... I niespodzianka. Ciasto było rzadkie i lejące, jakby było za mało mąki.
Sądzę, że w książce jest błąd. Należy dać 40, a nie 400 g cukru (lub 2 łyżki + 2 łyżeczki, jak kto woli).
Serdeczne pozdrowienia dla autorki bloga.
"W książce faktycznie jest 400 g cukru" ja mam angielskie wydanie książki i jest 40g :)
a drobniutki cukier jest na naszych półkach sklepowych :) taki bardzo zmielony :) wiem bo kiedyś przypadkiem taki kupiłam :) i nie chodzi o cukier puder...
Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie a w środku były surowe a z wierzchu podobne do macy chociaż smażyłam je na małym ogniu ;/
A zamiast jagód zrobiłam truskawki tz. wyciągnęłam parę truskawek z zamrażalnika szybko przepłukałam gorącą woda, pokroiłam na małe kawałki i dodałam cukier. Coś genialnego, truskawki puściły sok i zrobił się przepyszny sos ;)
Prześlij komentarz