czwartek, 25 września 2008

ODCINEK4 - W BIEGU - SAŁATKA COLESLAW

1 główka białej kapusty
2 marchewki
2 łodygi selera
4 cebule dymki
1 szklanka majonezu
4 łyżki stołowe maślanki
2 łyżki stołowe syropu klonowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
Sól i świeżo zmielony pieprz
⅔ szklanki posiekanych orzeszków pekana


Warzywa zetrzyj na tarce z dużymi otworami lub w robocie kuchennym.

Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet zmieszaj razem. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej warzywa.

Sałatkę posyp orzechami.

6 komentarzy:

natka79 pisze...

Nigella mówiła,że trzeba dać 2 łyżki octu z cydru, w Polsce chyba nieosiągalny.

miga pisze...

CEDR :) to takie drzewo podobne do drzewa hebanowego rośnie w Arabii. Bardzo drogie.

Agnieszka pisze...

Nie chodzi o CEDR ale o CYDR (ang. cider). To rodzaj kwaskowego wina. Rzeczywiscie do kupienia w Wielkiej Brytanii.
Wyrabia sie z niego rowniez ocet.
I o ten ocet chodzi.

anianyyy pisze...

ocet z cydru to nic innego jak ocet jablkowy :)))

Kasia pisze...

Mam pytanko w przepisie chodzi o selera naciowego czy zwykłego?

Unknown pisze...

Nigella dała naciowego :)