wtorek, 14 października 2008

ODCINEK6 - BŁYSKAWICZNE USPOKOJENIE - BŁYSKAWICZNE RAGU

1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem
½ szklanki pokrojonego boczku
250 g mielonej jagnięciny
1 łyżka karmelizowanej cebuli
3 łyżki wina Marsala lub Sherry
3 łyżki soczewicy
3 łyżki stołowe wody
½ puszki posiekanych pomidorów
½ szklanki startego Cheddara

W garnku podgrzej olej i usmaż boczek. Dodaj mięso mielone.


Dodaj cebule, Marsalę, pomidory, soczewicę i wodę. Doprowadź do wrzenia.


Gotuj na małym ogniu ok. 20min, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posyp serem.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

3 komentarze:

nina pisze...

polecam danie bardzo smaczne i bardzo szybkie:)ja dodawalam skladniki stopniowo najpierw podsmazylam boczek,potem mieso,dodalam soczewice i cebule(zwykla) po 10min pomidory.10minut pozniej danie bylo gotowe!tylko nie zapomnijcie o wegecie i pieprzu:)))

nina pisze...

aa i nie dalam alkoholu bo tak robila nigella ostatnio:)tak jest szybciej!

Magdalena M. pisze...

Mimo obejrzanego programu nie załapałam do konca, czego mam oczekiwać w finale. Po kilku minutach smażenia i przygladania, co dzieje się w moim garnku, doszlam do wniosku, że jestem autorka nieudanego spaghetti.
Jednak koncowy rezultat był tak świetny, że robiłam to danie juz kilka razy.
Moja uwaga:
1. to wcale nie jest kolejna wersja spaghetti z mielonego. Potrawa jest słodkawa, winna, aromatyczna.
2. nie mam calego wachlarzu alkoholi w domu, ale mialam porto! Ha! Slodkie, aromatyczne świetnie moim zdaniem zastepuje sugestie o cherry.
3. zamiast kandyzowanej cebuli dodalam po porstu dzem z cebuli (nie wiem, czy jest dostepny w Polsce, ale nie ma co sie martwic - ciut cebulki i odrobinka cukru brazowego zalatwia sprawe).
4. probowalam podawac z makaronem, ryzem itd, ale potrawa tylko tracila na tym i wlasciwie rodzina nie wiedziala, co to ma byc. Od tego czasu poddaje danie po prostu z kromeczkami bagietki z maselkiem.