poniedziałek, 5 stycznia 2009

ODCINEK11 - SPEDDY GONZALES - ZUPA KUKURYDZIANA Z CHIPSAMI KUKURYDZIANYMI I SEREM

500g mrożonej kukurydzy
2 cebulki dymki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe semoliny
1l dowolnego bulionu lub 1l gorącej wody + koncentrat bulionowy
opakowanie chipsów kukurydzianych
starty żółty ser

Ustaw piekarnik na 200°C


Kukurydzę zalej gorącą wodą. Powinna lekko zmięknąć. Odlej wodę. Zmiksuj w malakserze na jednolitą masę z pokrojoną dymką, czosnkiem i semoliną. Przełóż masę do garnka, zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Chipsy rozłóż na blasze, posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Na talerz wlej porcję zupy i nałóż porcję chipsów z serem.

7 komentarzy:

Morning Crimson pisze...

czy w Polsce sprzedają semolinę?

ankak875 pisze...

semolina to inaczej kasza manna:) kupisz w kazdym sklepie:)

Unknown pisze...

To jest to samo co kaszka kukurydziana - ja kupiłam w Leclercu :) firma kaszki: Kupiec.

Unknown pisze...

ja robiłam bez semoliny i też wyszło super. no i tak naprawdę nie trzeba zapiekać nachos. można je od razu wrzucić do zupy ze startym serem bo i tak w cieple się rozpuści. PYCHA

Anonimowy pisze...

thanks for the recipe, I gonna enjoy preparing this, specially if I take the Viagra Online version as a reference.

Małgosia pisze...

Cudowności !!!

Kolekcjonuję ciekawe przepisy, a potem wykorzystuję i wszyscy się zajadają ;-)
Twój tez kradnę, a w zamian oceniam wysoko o tutaj :

http://wysmakuj.pl/index.php?category=zupy

Adrian Pawlak pisze...

Uwielbiam meksykańskie smaki :). Ostatnio znalazłem na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ ciekawy przepis na zupę z wołowiną, w stylu chili con carne. Przepis posiadał dość nie co dzienny składnik - gorzką czekoladę. Jak się okazało, niewielki dodatek czekolady znacznie podniósł walory smakowe tej zupy. Przyznam, że trochę byłem sceptycznie do tego nastawiony ale nie potrzebnie :).