niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK7 - SZYBKO,SZYBKO WOLNO - TORT LODOWY

150g markiz czekoladowych
40g batonów karmelowych
½ litra lodów waniliowych
100g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
200g groszków czekoladowych

Lody wyjmij z zamrażalki. Markizy razem z batonem karmelowym włóż do worka i rozkrusz. Lody włóż do miski, dodaj większość okruchów (resztę zostaw do dekoracji deseru). Dodaj orzeszki i groszki czekoladowe. Zmiksuj. Formę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę lodową, wyrównaj powierzchnię. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Wyjmij deser na talerz, posyp po wierzchu pozostałymi okruchami. Podawaj z przestudzonym sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe brązowego cukru
½ szklanki złotego syropu
kilka kropel ekstraktu waniliowego
125ml śmietany kremówki - 36%


Masło, oba cukry i złoty syrop rozmieszaj w garnku. Gotuj 5 minut. Dodaj wanilię i śmietanę.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

6 komentarzy:

Marlena pisze...

Pychotka:) skąd Nigella bierze pomysły na takie cuda?:)

olga pisze...

co to jest ten złoty syrop?????????????

Monika pisze...

Ja tez nie wiedzialam co to jest zloty syrop ale mozna go dostac a Anglii pod nazwa "golden syrup",mysle, ze to cos podobnego do miodu:)

D pisze...

złoty syrop to inaczej SYROP KLONOWY :) dostępny w każdym większym hipermarkecie.

Monika pisze...

sprostowanie:syrop klonowy ma inny smak a zloty syrop to sztuczny miod, sprawdzilam:)

Ola pisze...

Złoty syrop powstaje w wyniku rafinacji soku z trzciny cukrowej w cukier. Używany jako substytut przez osoby nie jedzące miodu, oraz jako substytut syropu kukurydzianego.