niedziela, 4 stycznia 2009

ODCINEK8 - ŚWIĄTECZNE SMAKOŁYKI - PIECZONA SZYNKA Z IMBIROWĄ GLAZURĄ

5,5 kg udźca wieprzowy (ze skórą)
7 litrów wytrawnego piwa imbirowego

glazura:

200g kandyzowanego imbiru (lub marmolady pomarańczowej z łyżeczką mielonego imbiru)
2 łyżki stołowe angielskiej musztardy
100g ciemnego cukru
½ łyżeczki mielonych goździków

Ustaw piekarnik na 220°C

Szynkę gotuj ponad 4 godziny w imbirowym piwie. Po ugotowaniu skrój skórę z cienką warstwą tłuszczu. Przełóż szynkę do formy do zapiekania.
Marmoladę wymieszaj z musztardą, cukrem i goździkami. Posmaruj wierzch szynki marmoladą z przyprawami. Piecz 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

3 komentarze:

Rudzia pisze...

pychotka

dzikosia pisze...

kurcze, skąd ja wezmę 5,5kg?? I kto to potem zje? Na ile osób jest taki udziec?

Anonimowy pisze...

Szynkę gotuj ponad 4 godziny w imbirowym piwie. Po ugotowaniu skrój skórę z cienką warstwą tłuszczu. Przełóż szynkę do formy do zapiekania Buy Generic Viagra skrój skórę z cienką warstwą tłuszczu.