środa, 7 stycznia 2009

ODCINEK12 - RETRO NA SZYBKO - SEROWE FONDUE

ok. 600g sera (ementaler, gruyere, brie, camembert)
300ml (2 kieliszki) białego wina
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki stołowe Kirsch-u (biała wódka z wiśni)
1 cały ząbek czosnku
szczypta zmielonego białego pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej

dodatki: koper włoski, cykoria sałatowa, zielone jabłka, chleb na zakwasie

Sery pokrój w kostkę (z miękkich serów odkrój skórkę), przełóż do garnuszka, zalej winem. Podgrzewaj, lekko zamieszaj. Mąkę wymieszać wódką w osobnym naczyniu. Do serów dodaj czosnek, pieprz i gałkę. Wlej mąkę z Kirsch-em. Zamieszaj. Pokrój na kawałki przygotowane dodatki (wg uznania). Ułóż na półmisku. Sos podgrzewaj.
Nadziewaj dodatki na szpatułki i maczaj w sosie serowym.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

Brak komentarzy: