środa, 7 stycznia 2009

ODCINEK12 - RETRO NA SZYBKO - WIŚNIOWY SERNIK NA ZIMNO

spód:
125g herbatników pełnoziarnistych
75g miękkiego masła

masa serowa:
300g serka twarożkowego (np. Philadelfia)
60g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
250ml śmietany kremówki

słoik (ok.300g) konfitury z wiśni (nie dżem!)


Herbatniki rozkrusz z masłem w malakserze na piaskową masę. Wyłóż nimi dno tortownicy. Lekko ugnieć.

Ser, cukier, wanilię i sok z cytryny wymieszaj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Połącz z masą serową. Rozprowadź równomiernie na spodzie herbatnikowym. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem rozłóż równomiernie po wierzchu konfiturę wiśniową.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

14 komentarzy:

Małgorzata pisze...

polecam, przepyszny sernik, znika w mig ;-))

Unknown pisze...

Przepyszny sernik na zimno i co najważniejsze bardzo łatwy do wykonania :). Miałam większą tortownice i musiałam odpowiednio zwiększyć ilość herbatników i masła by podstawa sernika pokryła całe dno. Wszystkie inne składniki były w dobrych proporcjach, ale to wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy tortownice. Polecam jak najbardziej :)

pestka pisze...

Witam!
I ja skusiłam się na ten serniczek:) Ciacho jest boskie i szybko znika:)
Chce się jednak podzielić kilkoma spostrzeżeniami.
Otóż nigdzie nie znalazłam info.na jaką wielkość tortownicy są podane proporcje. Na pewno na mniejszą niż 23cm. Ja mam właśnie taką wielkość i o ile proporcje na przygotowanie spodu były dobre, o tyle na masę serową okazały się za małe. Myślę że na taką wielkość powinny być podwójne. Ja musiałam wprowadzić małe modyfikacje:)Po wylaniu masy serowej , tortownicę umieściłam na 2 godz. do lodówki żeby się schłodziła,następnie posmarowałam ją konfiturą, a na wierzch dałam bitą śmietanę. Całość umieściłam w zamrażalniku,na 3 godz., żeby mocno się wszystko schłodziło. Po tym czasie ciasto bardzo ładnie się kroiło, ślicznie wyglądało i pysznie smakowało:)Na spód użyłam maślanych ciasteczek, co dało jeszcze dodatkowo ciekawego smaku.

szaakira pisze...

wlanie go zrobiłam.Teraz czeka swoje 3godz. w lodówce. Bardzo jestem ciekawa czy wyszedł.Jutro maz ma urodziny i chce go podac:-)

marzena pisze...

zrobiłam ten sernik, trochę zmodyfikowałam proporcję. W smaku jest pyszny, ale następnym razem dodam trochę żelatyny, żeby lepiej się stężał.

AKot pisze...

Witam, mam pytanie dotyczące serka twarożkowego, jaki proponujecie? z góry dziękuję ;)

Daivi pisze...

Zrobiłam sernik - rewelacja!!!
Zwiększyłam produkty na normalną tortownicę x2. Użyłam serku Mascarpone. Zamiast ekstraktu waniliowego dałam do śmietany (przed ubiciem)cały cukier waniliowy i 6 kropel olejku waniliowego. Zamiast konfitury wiśniowej - "Wiśnie w pysznej polewie" firmy Kowalewski, bo nie jest słodka a kwaskowa i świetnie się komponuje ze słodkim "ciastem". Polecam!

AKot pisze...

Zrobiony! Wyszedł tak dobrze, że od razu dostałam zamówienie na kolejny;) Polecam – łatwy do zrobienia, szybki i przepyszny!

Unknown pisze...

Zrobilam. :) Teraz czekam na efekt, wedlug przepisu bedzie zdatny do użytku za 45 minut, jestem strasznie ciekawa.:)

Unknown pisze...

Wyszło.:) Mojej rodzinie smakuje.:)
Jedna z moich przedmówczyń mówi o średnicy tortownicy i o tym, że nigdzie nie jest ona podana. Nigella podaje ją w swoim programie: 21 cm.:)
Wow, dziękuję za przepis - blog jest super Pani Autorko, gratuluję! :)

Unknown pisze...

siedzi w lodowce jurto sie okarze czy wyszedl :) Najwiekszy problem byl z rozkruszeniem herbatnikow i masla mikser nie dawal rady ;/ wiec dobrze jest miec meza :D

Unknown pisze...

Super smaczny :) Napewno zrobie go jeszcze raz :) Zostal zjedzony w calosci :)smakowal calej rodzinie :)

D pisze...

Z Kauflandu cream cheese,jest tani i to najlepszy odpowiednik serka Philadelphia

Adrian Pawlak pisze...

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i na pewno nie omieszkam wypróbować powyższego przepisu. Od siebie polecam również doskonały, czekoladowy sernik na zimno, który przygotowuję wedle przepisu z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciasto jest bardzo delikatne i ma wspaniały smak. Polecam serdecznie wszystkim.